Благодаря Янк! Да ти се връща!
Пушката стреля сравнително добре, но калибърът не е най-подходящия за тези дисциплини.
Откатът е голям. Поносим е при ремъчните положения, но на 40 изстрела прав е малко като в "Игри на волята". Защото целта е не просто да ги гръмнеш тези патрони, ами с тях да улучиш минимум 20-30 десетки, за да си в играта.
Диаметърът им е 100 мм на 300 м, а оптиките и компенсаторите са забранени, така че най-доброто, което можеш да ползваш е диоптричен мерник.
Загряването също е голям проблем.
Поради тези причини над 90% от стрелците в тези дисциплини стрелят с 6 BR Norma. Прекрасен калибър! С малък откат и загряване, изключително прецизен (Грюниг и Елмигер са постигнали група от 40 изстрела с външен диаметър на отвора малко над 13 мм от прострелка на тяхна цев на 100 м, а серийните им спортни пушки са с прострелки от 10 изстрела с диаметър около 25 мм на 300 м), по-устойчив на вятър от .308 Win. и не на последно място - по-евтин за релоуд от .308.
Според мен, .308 Win. има само едно предимство - по-дългия пълноценен живот на цевта.
При вас е лесно, ама тук е за сега мечта да сменя цевта с 6 BR.
https://www.youtube.com/watch?v=6cyYNsRItEwЕто как изглежда откатът от 6 BR патронче на прав, а ако някой ме заснеме мен с .308, ще ме е страх да се гледам.
Иначе, когато си зад пушката, не мислиш за тези работи и нещата въпреки всичкото лошо, което написах, се получават някакси.