.38 Super написа:
DDD написа:
...тогава по-дългата цев дава балистично предимство.
Kакво балистично предимство търсиме в 2" разлика когато потенциала на тоя калибър е около 4-500те метра ? В тая граница, от 14" до 18" цеви, в зависимост от туиста и заряда, всичко ти дава търсената за дистанцията точност... Найтс Армамент имат ДМР пушка със 18" която в добри дни пипа на 600м ама не всеки ще даде 4 бона пари за специалната и цев и другите неща по нея.
Аз разбирам и съм съгласен с казаното, не твърдя изобщо че не си прав понеже има логика в казаното и това което си писал преди го показва но това балистично предимство как го измерваш и колко му е разликата с 2" по-къса цев когато при един и същи заряд, и туист, дулното успрение е преко сили 14процента повече при 18", по 7 процента на инч... Не споря с тебе а питам за да ми стане ясно. И м-у другото колегата явно пита за пушка която се стреля от ръка по животни, поне аз така съм разбрал. Моето разбиране е , и ще се радвам някой да ме поправи, че АР за дефанзивно стреляне трябва да е къс и да пипа максимум до към 400м че и това е много, реално никой не стреля на стрелбището 400м, всички плякат на 50-100м а ако се ползва за лов, има 100 пъти по-подходящ калибър за животни. Тея пушки дето им трябва да се изстисква всичко възможно от калибър и компановка на с-мата не са ежедневни Ар-ки, те са си тунинговани пушки но с каква цел, рядко някой може да каже, просто идеята е да е "най-" което явно е фикс идея при нашенеца а при американеца е конкретна пушка за конкретна работа и тая работа никой не я търси за над 50-100м освен хора дето им е работа да те стрелят над тая дистанция. За тея простички задачи обикновенно ще ти свърши работа и някоя "средна хубост" тояга, поне аз така си мисля като гледам познатите какво стрелят, нямам един от милиционерите дето знам, с някаква супер тунингована пушка, всички стрелят 16" не-автоматични пушки, и ако трябва да се глезят търсят Колт, нищо повече...
Също така не ми е ясно как с най-популярната от най-късите разрешени без регистрации дължини - 16" цев пушки, хората правят суб моа групи на 4-500м без да се баламосват със тунинговане, говориме за тояги на Дабъл Стар и Бушмастер а Иво ми разказва, че 16" цев била събрала най-лошото от 14 и 18 инчовите цеви. Пълна мистика, добре, нека е така, но всички които познавам със 16" АРи пипат без никакъв проблем със 62 грейна грин тип на споменатите 4-500м
Какво остава за тунингованите тояги ? Те трябва да вкарват един пълнител в една дупка ако се вярва на предимствата им и това за каква стрелба е... ?
това са много повърхностни разсъждения .. за хора които искат да си плякат, без претенции, да олабят малко в свободното време, и да отговаря на тяхното задание/бюджет
в този раздел основно пишем за пушки .. със задание за Спорта Т-Клас, за дисциплина T-Class SBW
където има мишени от 3 до 500метра, сцени с 120 изстрела!, има ремъци, има лазене под бодлива тел, окопи, има преходи, има нощни стрелби
отделно се за изцяло нощни мачове .. с NVG, ЛЦУ, фенери и т.н. .. където ни трябват супресори и т.н.
и тук се търси оптималното, за да се извлече максималното .. защото класирането си е класиране!
победителя е само един! а вторият в класирането е - първият от загубилите
и всеки детайл и чарк
започва да има значение - маса на оръжието, къде е разположена масата - дали е отпред или отзад
какви максимални скоростти носи, колко е блъска назад, каква пружина, буфер и т.н. и т.н.
ПП:
колеги стрелят и пипат и на 1000 метра с 18ки