Благодаря на Beer и stiliyan200 за добрите думи по мой адрес!
И понеже не намирам специализирана тема по отношение шомполи и протривки

за почистване, ще ползвам тази тук, с ясното съзнание и молба към модераторите да преместят написаното от мен където сметнат за добре, ако преценят. Ако не - да трият.
Извинения и към stiliyan200, че му спамя темата.
Та:
Почти 30 години поддържам оръжия.
По отношение на дългоцевното нарезно шомполите които съм ползвал са... доста, меко казано. Най-читавите, които съм намирал на нашия пазар, са на Tipton. Специалнни благодарности към човека, който ми отвори очите за тази марка шомполи (той си знае кой е

)

!
Тук е необходимо да направя едно уточнение - от всичкото дълго нарезно, което съм поддържал през годините, най-ми е било противно да чистя цевите от семейството на калибър .22...
И не за друго, ами заради четките и протривките.
Обиковено масовите четки се проскубваха доста бързо (от около 1 чистене), а най-противния ми момент беше последващото почистване с противка и парцалче - особено ако протривката е тип "ухо" си е истински "пиниз" - да е читав дизайна на самото ухо, да уцелиш дължината и дебелината на парцалчето и въпреки това ти е ясно, че протриването с парцала не е пълноценно. Естествено, винаги може да се ползват кичени/текстилени протривки, но те искат редовно пране (ако са читави), или се проскубват бързо - ако са некачествено производство и т.н.
Не съм жалил никога пари, време и средства за да си изчистя читаво карабините.
Именно с цел повишаване качеството и бързината на почистването, реших да заложа на този продукт от фирмата REAL AVID
https://www.realavid.com/product/bore-m ... an-system/След като го пробвах се убедих, че протривката с пачовете към нея работи прекрасно - както е предписано и четката е качествена - държи няколко почиствания. Четките на Типтон също са мн. читави.
Но, протривката на REAL AVIDе истинска находка за чистенето на калибри от сем. .22... - самата протривка е доста дълга, което увеличава прилично контактната повърхност и пачовете обгръщат цялата контактна повърхност между протривката и цевта. Не знам дали се изразявам правилно, но от както ползвам този продукт на REAL AVID за пръв път знам, че протривката и пачовете чистят пълноценно цевта на 223 rem/5.56x45NATO.
От опит установих, че не само фирмените пачове на REAL AVID работят с протривката им - и други вършат работа

.
Имайки и други продукти на REAL AVID, мога да кажа, че протривката им е истинска находка - особено за почистване на цеви в калибрите на сем. . 22..., четките също са мн. качествени.
Възможно е да има и други, по-евтини продукти, подобни на предлаганите от REAL AVID, аз обаче реших да заложа на тях и съм доволен.
Написаното да не се счита за реклама, а за идея - относно протривки и четки необходими за почистването на цеви от калибри в сем. .22....
Извинявам се за лирическото отклонение и дългото описание.