logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 15 Апр 2026, 06:27

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 128 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2024, 00:12       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Ветеран
Ветеран

От КОС до КОС разлика океан (в междоушието), пробвай си в твоя, ако стане.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2024, 02:55       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Снайперист
Снайперист

Viceroy написа:
Един познат писа като мотиви за второ КНО “оръжието ми е необходимо за скрито носене през лятото” и си взе кило и половина револвер.

PDT_Armataz_01_22 :happy: Тоя човек има големо сърце! PDT_Armataz_01_22

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Ное 2025, 09:30       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Картечар
Картечар

Преди 2 дни поднових Разрешението за нови 5г.Нямах проблеми при подаването на съответните документи в КОС. Направи ми впечатление, че идват крайно неподготвени и неинформирани хора да подновяват... Пред мен имаше едно Чиче, което дойде за новото разрешение, а не носеше старото.... И Косаджията естествено отказа да му даде документа... Последвано от сумтене и недоволство от отсрещната страна.После служителите на КОС се "заяждали"....

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 05 Ное 2025, 17:50       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Автоматчик
Автоматчик

Corporal написа:
Направи ми впечатление, че идват крайно неподготвени и неинформирани хора да подновяват...
Такива екземпляри искат "позволително" :punch:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 05 Ное 2025, 22:05       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Стрелец
Стрелец

Аз преди доста време като ходих в стаята на КОС в София след мен заслушах един за подновяване който не беше донесъл копие от диплома за средно или висше и се разправяше със една служителка на кос че бил действащ офицеринн от бг арми и не било нормално да му искат копие от диплома.
Едва ли не като е офицеринн всичко му е бащиния. Е отрязаха го като е дзифтар за 10 сторинки за копие и се мисли за голяма работа.
Има всякакви идиоти там и аз за това като ходя не се разправям, а си трайкам даже и да ми мрънкат за нещо. Все пак това са хората дето колят и бесят за оръжията и разрешителните.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Ное 2025, 06:24       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Картечар
Картечар

Действащите служители(МВР, МО, ДАНС и др..)представят единствено служебна бележка от съответната структура.... (Чл. 78 Ал. 1 от Зобввпи) Не знам каква диплома са му търсили.....А, ако се е държал неуважително и арогантно е друг въпрос... Знам за случай на върнати документи на колега(майор) заради неприложен технически преглед, но като представи такъв му подновиха... Лично аз не съм имал проблеми, 4ти път подновявам във основа на горния член, но винаги съм отивал с изрядни документи и подготвен.... Не е нормално да притежаваш оръжие и да не знаеш за Протокола за изстреляни боеприпаси или техническия преглед, все едно да си шофьор без или с минимални познания на ЗДП :-)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Ное 2025, 07:23       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Какво е основанието при подновяване да ти искат дипломи за образование ?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Ное 2025, 09:30       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Снайперист
Снайперист
Аватар

Интересен въпрос :) Доколкото е известно нямат срок на годност. Друг е въпросът ако(и как подягодите) са му затрили предишната документация.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Ное 2025, 09:54       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Beer написа:
Какво е основанието при подновяване да ти искат дипломи за образование ?

Пак добре, че не са се сетили да поискат тапията за изкаран курс за безопасност...
На един познат са му искали дипломата за основно образование. Двете дипломи за висше (магистър) и докторската степен не обосновавали еднозначно изискването в чл.58,ал.(1),т.1а.
П.С. Изискването в споменатия по-горе нормативен текст се отнася до кандидатстването за придобиване, а не за подновяване.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Ное 2025, 09:07       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Случвало ми се е няколко пъти при посещение в София да пътувам с трамвай. От потребителя Beer знам, че в трамвая (особено сутрин) могат да се чуят много интересни разговори, от които да се придобие много ценна информация, която няма как да се узнае другаде и/или по друг начин. Та при едно такова пътуване чух, че допреди десетина години съществувало едно негласно правило: да се прави реверанс на възрастни ловци (предимно от селата), като не им се изисква документ за завършено поне основно образование на никакъв етап от правоотношението им с държавата по повод разрешения за дейности с ООБ. Смисълът от това е, че сред тези хора има едно огромно множество, което просто няма дори и основно образование. Този реверанс е довел до системно неглижиране от страна на отговорните служители на изискването за предоставяне на въпросния документ, което пък е довело до известни негови липси в изискуемата документация. Е, в един момент тези липси трябва да се попълнят по някакъв начин. Така си говореха хората в трамвая, де, аз не знам колко е вярно. Мога единствено да потвърдя от собствени наблюдения, че по селата имаше страшно много хора, родени до към средата на 40-те години на 20-ти век, които нямаха основно образование. Просто животът до тогава е бил такъв: на 6-7 го записват на училище; ходи там 3-4 години и като направи 10 - баща му го праща да му пасе стоката. Да, образованието е било безплатно, но децата са били ценен източник на безплатна работна ръка и такъв ресурс не се пропуска с лека ръка.

Съвсем встрани от гореказаното е пълна простотия да се иска именно диплом за завършено основно образование, при положение, че човекът предоставя такъв за средно или висше такова.

Ивайло Узунов
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Ное 2025, 09:16       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Снайперист
Снайперист
Аватар

Има я и обратната страна на медала: масово по софийските кос-ове искат средно, докато законът изисква основно като минимум. Иначе това за възрастните ловци е вярно, говорил съм с членове на девинска ловна дружина(където се канех да членувам) и там доста са така.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Ное 2025, 10:23       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Ставайки рано тази сутрин и след сутрешната гимнастика, в мен възника следния екзенстицален въпрос:

- Като как ли са писали по писменият изпит за подборен лов, уважаемите възрастни колеги-ловци без никакво образование ?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Ное 2025, 13:22       Заглавие:  Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Beer написа:
Ставайки рано тази сутрин и след сутрешната гимнастика, в мен възника следния екзенстицален въпрос:

- Като как ли са писали по писменият изпит за подборен лов, уважаемите възрастни колеги-ловци без никакво образование ?

И ти втори клас си можел да пишеш, а в чак 10ти си получил основно;)
Аз подочух друго в трамвая
Как на един с валидно разрешително и молба за закупуване на поредното оръжие му искат диплома, а когато е попитал защо не и психо отговора в бил
“Е нали имаш валидно разрешително с него ти важи и психото”

Sent from my iPhone using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Ное 2025, 20:11       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

JDredd написа:
Съвсем встрани от гореказаното е пълна простотия да се иска именно диплом за завършено основно образование, при положение, че човекът предоставя такъв за средно или висше такова.
Малко е встрани от оръжията, но пак е до простотията на милЮцЮнерите. След 40 години притежаване на СУМПС с най-висока категория "С" ми искат диплома за образование. Обяснявам на девойката, че при социализЪма няма как да получиш кат. С, без да си завършил поне 8ми клас(Кат. С даваха в СПТУ и техникум по автотранспорт или като практика в гимназията). Не! Дайте диплома иначе няма да ви дам СУМПСто! На майтап се разрових вкъщи и намерих свидетелството от 8ми клас. И нагло й обясних(случайно пак попаднах на нея), че имам и за средно, и за две висши, но й давам за основното, защото така пише в ЗДвП. PDT_Armataz_01_30

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Ное 2025, 20:59       Заглавие:  Re: Придобиване и подновяване на разрешително за ОО

Снайперист
Снайперист

Чакайте малко... искат само диплома за основно и не признават диплома за средно или за висше така ли? PDT_Armataz_01_22

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 128 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща