logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 15 Сеп 2026, 23:21

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Авг 2026, 20:19       Заглавие:  Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте колеги, ориентирам се към първото си оръжие и съм си харесал CZ P10, проблемът е, че никъде по стрелбищата не мога да ги намеря, все пак да ги пробвам. Другото, което се двуомя е дали да бъде компактната версия С или пълен размер, но който и от двата да тествам, пак ще е нещо.
От Пловдив съм, ходил съм в Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Войводиново, но за сега никъде не е бил наличен.

Иначе искам да попитам и за друг - S&W M&P9 2.0. Пробвал съм първата версия и много ми допадна, но все пак искам да тествам и по-новата!

Благодаря предварително!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Авг 2026, 21:06       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Снайперист
Снайперист
Аватар

F имаше на VIP-a в София, ама май беше .40 или .45 - не помня. Последно бяха изкарали бая ЧЗ-та под наем, та може и "С" да имат. Ако ще носиш и държиш на ЧЗ, взимай "С" портнато. Иначе пробвай Глок 19 шеста генерация, няма да сбъркаш. Казва ти го Не-фен на Глок. Смитът е готин, ама си го закъсал от към части и аксесоари - все отвъд океана и скъпо. И...ръждясва. Аз, имам пипнат леко APX Combat, но няма да ти го препоръчам за първо оръжие. Има си особености, които се лекуват с кинти и настига Глок, но и по цена, тоест лишено от смисъл да спестиш от оръжие и налееш в тунинг. Тук във форума има такава Берета на обява и е изгодна.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 20 Авг 2026, 01:47       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Стрелец
Стрелец

Strongman написа:
Здравейте колеги, ориентирам се към първото си оръжие и съм си харесал CZ P10

Колега най-добрия пистолет за цената си в момента е този: https://www.isd-bg.com/oruzhie/k-so-nar ... D%20ARMORY

Казва ти го човек, който е имал две ЧЗ-та в 9х19 и 40S&W и десетина различни модела на Глок в калибри 9х19, 357 Sig, 40S&W и 45 ACP. Малко по-скъп е ECHELON от ЧЗ и Глок, но е класи над тях като оръжие. Пищов не се купува всеки ден така, че не се скъпи за още 250 евро.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 20 Авг 2026, 06:53       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Очертава ми се път към Варна, ще проверя във ВИП-а там дали имат. Глок 6та генерация съм пробвал само 17-ка, нещо не ме изкефи. Глок 22, който е 40 S&W ми пасна доста повече, а не знам като коя генерация от 17ките наподобяват параметрите му.

Друго, което ме притеснява е, че хем ръцете ми са по-големи, съответно full sized пистолети са ми много по-удобни, хем оръжието ще се носи скрито, което пък дава предимство на по-малките размери(размерът е важен ;))

Иначе благодаря за съветите за първо оръжие, които ми давате, с удоволствие ще ги приема, даже ако имате опит с конкретни оръжия, които носите ежедневно, ще се радвам да го споделите.

Приятно впечатлен останах от CZ 75 SP-01 SHADOW, само че за носене не става, а и е скъпичък, все пак е предназначен за спорт.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 20 Авг 2026, 07:20       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

В Търново на стрелбището разполагаме с всичко упоменато по горе, както и с много други.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Авг 2026, 13:18       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Стрелец
Стрелец

Strongman написа:
Бблагодаря за съветите за първо оръжие, които ми давате, с удоволствие ще ги приема, даже ако имате опит с конкретни оръжия, които носите ежедневно, ще се радвам да го споделите.

Последните три години нося всекидневно Glock 45 в калибър 9х19. Това е пистолет генерация 5 с осезаемо по-отчетлив и тактилен спусък спрямо генерациите 3 и 4. Ако сега трябва да си взимам отново пистолет ще е Echelon. Според мен Echelon има по-добър спусък от Glock генерации 5 и 6. Echelon има и по-добър грип на рамата и блока от Glock ген. 5 и 6. Echelon има и значително по стабилна и функционална система за закрепване на различни видове бързомери. И най-важното при тестове за падане и замърсяване с кал Echelon се представя по-добре от Glock генерации 5 и 6.

Но ти едва ли ще ходиш на война в кални окопи така че който и да е съвременен пистолет ще ти свърши отлична работа. По-важното е да можеш да стреляш точно и бързо, а не конкретния модел на оръжието.

Успех с избора и го носи всекидневно, когато го вземеш. :armed:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Авг 2026, 16:08       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Ветеран
Ветеран

CZ P10 C/F го няма в стрелбищата най-вероятно заради това, че ще се счупи по-бързо от Glock ;) Винаги съм искал да видя човек с Glock 26 да кажем с къса дръжка да се състезава с друг човек с пистолет с гоУема дръжка и супер накатка, не на състезание, а така на средно или ниско ниво и стреляш по 200 патрона на година да кажем. Това, че късата дръжка за нищо не става с идеята за самозащита може да твърди само човек, който стреля адски малко или никак. Щом си с пълноразмерна, удобна дръжка и як грип ще стреляш супер хохохо и е в пъти по добре от къса дръжка... може ама за самозащита до 10-15 метра разликата е в хвата и най вече в сърцето на човека ;) и в това да се бръкне с пара да постреля, а не само да чете щото е по-евтино ;)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Авг 2026, 19:57       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Снайперист
Снайперист
Аватар

6tangata написа:
и в това да се бръкне с пара да постреля, а не само да чете щото е по-евтино ;)
:tu:
Това трябва да има някакъв задължителен годишен настрел при разрешително за носене и употреба, както дискутирахме с Absolut по спомен. 50 патрона за пет години е абсурд на абсурда. Носенето на смъртоносно оръжие изисква добра подготовка и сериозна психологическа нагласа кога, какво и как. Много хора имащи разрешително си мислят т@шак работа, щото не са влизали в ситуация и не са носили отговорност. И преди съм писал: не съм сигурен дали сега, когато имам не ме е страх повече, но от мен самия.
Иначе за малка дръжка и става за стрелба мога да похваля SIG P365 AXG - пробвах такъв на един приятел. Изцяло метален е, портната цев, хубав спусък, малко скача, перфектно се крие даже в джоб на дънки, но е с десет патрона по спомен(което не е точно недостатък) и...е скъп. Доста скъп.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Авг 2026, 18:33       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Значи със сигурност трябва да ви посетя във Велико Търново!

Глока също ми харесва, виж 45 не съм го пробвал, защото също не съм го намерил, но ще го намеря и пробвам. Утре пък ще пробвам Echelon-а.

Относно това за дългата и късата дръжка - аз искам пистолета ми да е удобен, хем за носене да е комфортен, хем и за да стрелям с него периодично. Не знам кой си взима КНО и стреля 50 патрона за 5 години, освен ако не е някоя лична охрана и бачка по 16 часа на ден, нямайки време да се усмихне.
Лично аз, поне веднъж седмично смятам да си стрелям едни 50-100 патрона. Затова трябва хем да ми е приятно да стрелям с него, хем да ми е комфортно да го нося. По този параграф S&W M&P9 пасва идеално, но разглеждам и други алтернативи, все пак наистина веднъж се взима пистолет(уж).

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Авг 2026, 19:54       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Снайперист
Снайперист
Аватар

Искаш сложен шпагат между удобен за носене и удобен за стреляне. Вземи си модулен пистолет и си решаваш проблема. Beretta APX, SIG P320/365, HS Eschelon, FN 509 са именно такива. Можеш да им променяш много от параметрите(без размера на затворния блок, номериран е щото такова ни е законодателството в ЕС) и на практика да имаш няколко пищова в едно. И си приготви кинти ;) Иначе просто си вземи ЧЗ П10 Ц или Глок 19(за него има именити форумни тунери и могат да задоволят всеки вкус, вярвам) и не се занимавай с глупости. В Европа си и Смит не ти трябва. И после тренировки и свикване. Не стреля пистолетът, стреляш ти и всяка платформа си иска привикване и приспособяване.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Авг 2026, 08:40       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Strongman написа:
Относно това за дългата и късата дръжка - аз искам пистолета ми да е удобен, хем за носене да е комфортен, хем и за да стрелям с него периодично.
Такъв пистолет не съществува.
Казвам горното с дълбоката убеденост, че изобщо няма да обърнеш внимание на думите ми, но в това, което пишеш, виждам себе си преди 20-тина години и ме изпълва едно умиление.

Встрани от гореказаното подходът ти е правилен: задължително постреляй преди да купиш. Твоят пистолет сам ще ти се разкрие. Какво казал/мислел тоя или оня не от такова значение. Е, стига да не избухнеш с някое недоразумение, разбира се ;-)

И последно: много добре си помисли колко и в какви условия ще носиш и колко и в какви условия ще стреляш - и бъди честен сам със себе си. Това много ще ти помогне. Човек може лесно да излъже другите хора, но себе си - никога.

Ивайло Узунов
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Сеп 2026, 14:44       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Снайперист
Снайперист
Аватар

Strongman написа:
От Пловдив съм, ходил съм в Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Войводиново, но за сега никъде не е бил наличен.

На стрелбището TPC 360 във Войводиново има CZ P10 F и C.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Сеп 2026, 08:06       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Стрелец
Стрелец

JDredd написа:
Strongman написа:
Относно това за дългата и късата дръжка - аз искам пистолета ми да е удобен, хем за носене да е комфортен, хем и за да стрелям с него периодично.
Такъв пистолет не съществува.
Казвам горното с дълбоката убеденост, че изобщо няма да обърнеш внимание на думите ми, но в това, което пишеш, виждам себе си преди 20-тина години и ме изпълва едно умиление.

Встрани от гореказаното подходът ти е правилен: задължително постреляй преди да купиш. Твоят пистолет сам ще ти се разкрие. Какво казал/мислел тоя или оня не от такова значение. Е, стига да не избухнеш с някое недоразумение, разбира се ;-)

И последно: много добре си помисли колко и в какви условия ще носиш и колко и в какви условия ще стреляш - и бъди честен сам със себе си. Това много ще ти помогне. Човек може лесно да излъже другите хора, но себе си - никога.

Доста мъдри думи, но бих добавил и още нещо. Освен удобното носене, което изисква плоско и относително леко оръжие примерно пистолет с еднореден пълнител и цев максимум 4 инча. Има и още нещо дали те притеснява това, че ако си с Glock 45 или Glock 17 макар и носен под дрехите през лятото ще си личи, че носиш оръжие, защото има лека издутина дори при носене с вътрешен кобур. Дали те притеснява, че хората по улицата и колегите ти в работата ще се досетят и разберат, че носиш пистолет. Това също е фактор, който трябва да се отчете.

Според мен най-важното е човек да носи винаги оръжието със себе си, защото лошото идва винаги неочаквано и често в непредвидени ситуации.

Бъди здрав и винаги носи оръжието с теб. :armed:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Сеп 2026, 16:29       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Благодаря на всички за мненията. Бъдете живи и здрави!

Намерих къде да пробвам оръжията, същевременно експериментирам и с други марки и модели, а и както каза колегата по-горе - то само ще се разкрие.

А ако отново имам нужда от съвети - пак ще разчитам на вас! :tu:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Сеп 2026, 19:19       Заглавие:  Re: Къде мога да пробвам CZ P10 C/F?

Ветеран
Ветеран
Аватар

Здравей, колега!
В първия си пост си споменал и Smitth@ Wesson.
Моите две стотинки: от няколко години нося S@W MP9 Shield Plus.Пищова идва с един 10 заряден и един 13 заряден пълнител. Купих си и два 15 зарядни. Пищова е много лек, ергономичен, носи се незабележимо под тениска, или пусната риза, особено с 10 зарядния. С две думи- отличен за ежедневно носене за самоотбрана.
Недостатък- НЯМА резервни части. Вноса от Щатите е абсурден. За тия 15 зарядни пълнители чаках две години.. Така, че преценяй. И не забравяй да се похвалиш като си вземеш нещо!

Стара Загора

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща